Over mij

Mijn naam is Ellen Joosse. Ik ben geboren en getogen op het Zeeuwse eiland Walcheren. Na de basisschool ben ik naar de Havo gegaan. In mijn vijfde jaar kwam het moment van studiekeuze steeds dichterbij. Ik wist niet wat ik wilde worden, maar zocht iets waarbij ik mensen kan helpen. Op een gegeven moment kwam ik een dove man tegen, die in Gebarentaal communiceerde met zijn zus. Dat zag er fascinerend uit! Ik wilde er meer over weten en ontdekte dat de Hogeschool Utrecht de opleiding Tolk Nederlandse Gebarentaal biedt. Daar heb ik een proefles gevolgd en me vervolgens enthousiast ingeschreven!
 

Werkhouding

Het mooie aan mijn beroep vind ik het contact met mensen. Door te tolken van Nederlands naar Gebarentaal en andersom, ben ik een verbindende schakel tussen dove en horende mensen. Tijdens een tolksituatie wil ik de communicatie zo soepel mogelijk laten verlopen. Samenwerking is daarbij erg belangrijk. Ik kan me het beste voorbereiden op het tolken als ik vooraf informatie krijg over de situatie. Daarnaast is het goed om te weten wat de wensen van zowel dove als horende klanten zijn.
 

Specialisaties

  • Tijdens de tolkopleiding heb ik me verdiept in het tolken in de (geestelijke) gezondheidszorg. Ik vind het interessant om te tolken bij hulpverleningsgesprekken en in allerlei uiteenlopende medische situaties. Ik denk dat ervaring opbouwen binnen deze specialisatie erg belangrijk is. Dit doe ik door te tolken en door van tijd tot tijd (G)GZ gerelateerde workshops te volgen.
  • Omdat ik christelijk ben, tolk ik graag in situaties met een christelijke achtergrond. Voorbeelden hiervan zijn een kerkdienst, Bijbelstudie en catechisatie.

Ik vind het belangrijk om aan mijn tolkkwaliteit te blijven werken en mijn ervaringsgebied te verbreden. Daarom volg ik regelmatig nascholingsworkshops met uiteenlopende thema's.
 

Werkregio

Ik tolk voornamelijk in Utrecht, Gelderland, Noord- en Zuid Holland, Brabant en Zeeland. In overleg ben ik ook buiten deze provincies inzetbaar.

Development: Pixento | Log in